Evas Kretaguide!

Igår så var man ledig och istället för att häcka på hotellet bestämde jag mig för att börja med att besöka staden Agios Nikolaus som är en liten "fiskhamnstad" som ligger på den västra kusten. Men det tog mindre tid att utforska den än vad jag trodde så det vart en liten tur till den sydligaste staden på ön Ierapetra. Där lös solen fint och stranden var underbart fin.

Jag kan passa på och berätta för alla att jag har under min tid här hunnit bli ett riktigt proffs på nästan alla städer på Kreta så tveka inte att fråga den "virriga reseledaren Eva":P

En liten kort beskrivning av några städer här:

CHANIA: Skandinaviernas stad kan man säga. Områdena utanför Chania, Platanias och Agia Marina är drömmen för de skandinaviska turisterna både för ungdomar som vill fest men även för barnfamiljen som vill ta del av den kilometerlånga stranden. Staden Chania har en helt okej "Gamla stan" och en jättefin hamn med flera mysiga restauranger. Den omtalade bargatan hittar du även här, men var beredd på att det bara är greker som är ute där nästan. Plus, du måste vara uppklädd för att komma in!!!( Ibland måste du t.o.m. vara grek).

RETHYMNON: Denna stad är till hälften fylld av turister medan andra halvan är lokalbefolkningen. Denna stads "Gamla Stan" är den bästa. När du går runt där får du direkt den mysiga grekiska känslan och det finns både vanliga butiker och turistbutiker. Den venetianska hamnen på kvällen är otroligt vacker. Frågar du mig så är detta ett absolut måste att se om du vill se en äkta grekisk stad. Utelivet är helt ok, inte lika många turister som går ut men det kanske är ett plus också det beror på vad du är ute efter. Det är sandstränder som är ganska långgrunda och i helt ok skick.

HERAKLION: Kretas huvudstad. Denna stad är den absolut bästa platsen för shopping. Här finner du allting nästan. Staden i sig är ganska ful, hamnen är väl lite fin men är det fin arkitektur du vill se är detta absolut inte den rätta platsen. Endast 15 min från Heraklion finner du den kända ruinen Knossos som för 4000 år sedan var det största palatset för den välutvecklade civilisationen Minoerna. Vill du besöka Knossos bör du absolut ha en guide med dig annars lönar det sig inte riktigt, i och med att det mesta är förstört så hjälper guiden på så sätt att göra det lättare för dig att leva dig in i dess tid. Utelivet i Heraklion har jag själv inte provat, men det sägs inte vara så märkvärdigt mest greker och Heraklion är ingen direkt turiststad med massa hotell. Utan denna stad vill grekerna helst ha för sig själva,typ.

HERSONISSOS: Utelivets stad kan man säga. Det är mest brittiska och ryska turister här. Men här kan du finna den galna bargatan som går längs stranden. Det finns underbara stenstränder med klarblått vatten och långrunt. Staden i sig har lite shopping och man märker snabbt att staden har mycket turister.
                                

AGIOS NIKOLAUS: En ganska lugn stad för dig som vill ta det lugnt. Staden har en liten sjö i sig. En underbart fin, charmig grekisk stad. Helt ok sandstrand och stenstrand. Väldigt fin hamn detta är en stad perfekt för ett kärlekspar eller lite äldre, mognare människor som vill ta det lugnt. Byggnaderna är typiskt grekiska och genuina vill du se det lite mer äkta av Kreta är detta ett absolut måste.



IERAPETRA: Den sydligaste staden på Kreta och i Europa. Det är en ganska liten stad som är värd att besöka. Byggnadernas arkitektur är inte direkt så speciell men en del små söta, charmiga gränder med typiskt grekiska hus finner du här där blommor flödar. Denna stad har flest soltimmar här på Kreta och den har en underbar fin stenstrand där havet är lugnt och fint. Det finns lite små marknadsliknande affärer och en del tavernor och fiskerestauranger. Härifrån kanman även ta en färja över till den otroligt vackra ön Chrissi. Har själv inte vart på ön men den sägs vara gudomligt fin.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0